lauantaina, huhtikuuta 02, 2005

Bussiliput tehokäyttöön

Kun Turun kaupunkiliikenteen busseissa maksaa perinteisesti rahalla, saa kuskilta matkalipun, jolla voi vaihtaa mihin tahansa toiseen Turun kaupunkibussiin kahden tunnin aikana. Järjestelmä on hyvä ja mahdollistaa muun muassa sen, että kauppareissulta pääsee yleensä takaisin kotiin vielä samalla lipulla.

Usein lippuun jää kuitenkin sen verran vaihtoaikaa, että oikein harmittaa, kun sille ei enää ole käyttöä. Miksi ei siis perustettaisi käytettyjen bussilippujen vaihtopistettä, jonne voisi tuoda bussimatkan jälkeen ne liput, joita ei enää itse tarvitse, mutta joissa on vielä jäljellä esimerkiksi puoli tuntia tai tunnin verran vaihtoaikaa?

Ne, jotka tietävät menevänsä linja-autolla vain lyhyen matkan, voisivat noutaa vaihtopisteestä käytetyn bussilipun, jolla voisi kuitenkin matkustaa vielä esimerkiksi puolen tunnin ajan.

Käytännössä vaihtopiste voisi olla vaikkapa pieni koju torilla, jonka laidoilta melkein kaikki Turun kaupunkibussit lähtevät. Yksinkertaisimmillaan vaihtopiste voisi olla vaikka pelkkä yleisesti tiedossa oleva ilmoitustaulu.

En ole tosin aivan varma, miten idean saisi toimimaan käytännössä. Luultavasti kaupungissa on jonkin verran niitä ihmisiä, jotka ryhtyisivät käyttämään bussilippujen vaihtopistettä ihan oma-aloitteisestikin, aivan samalla tavalla kuin täällä on kokeiltu vaihtopiiriäkin ynnä muita yhteisöllisyyteen pohjautuvia ideoita. Paljon suurempi haaste olisi kuitenkin saada myös valtaväestö tuomaan käytetyt bussilippunsa vaihtopisteeseen – lipun tuomiseen vaaditaan kuitenkin pieni vaiva, ja käytetty lippu on paljon helpompaa rutistaa taskun pohjalle tai heittää roskakoriin kuin kiikuttaa mihinkään kojuun tai ilmoitustaululle.

Toisaalta myös käytettyjen lippujen noutaminen vaihtopisteestä pitäisi saada toimimaan jouhevasti, jotta ihmisten kallisarvoista aikaa ei tuhlaantuisi ylimääräiseen sähläykseen.

Käytettyjen lippujensa luovuttajia kannattaisi ehkä kannustaa antamalla heille jokin palkinto, mutta kokonaan toinen asia on, mikä se voisi olla. Rahaa järjestelmään ei kannata sotkea, joten periaatteessa vaihtopisteen sponsoriksi pitäisi ehkä saada jokin yleishyödyllinen taho tai mainostaja.

Ehkä käytettyjen lippujen tuojat voisivat saada vaikkapa alennuskupongin Hesburgerille.

IN THIS ENTRY I imagine a way to enhance the usage of bus tickets.

Ei kommentteja: