torstaina, kesäkuuta 30, 2005

Digisoittimesta tilausradio

Podcastien eli audioblogien kuunteleminen näyttää tällä viikolla siirtyneen marginaalista valtavirtaan, kun Apple julkisti tiistaina podcastien kuuntelemista merkittävästi helpottavan uuden ilmaisen 4.9-version iTunes-jukeboksiohjelmastaan. Edellisen lauseen voi tulkita myös siten, että itse tutustuin kunnolla koko podcasting-ilmiöön vasta keskiviikkona.

Aiemmin en oikein edes tajunnut koko asian hienoutta: toisin kuin perinteisessä radiossa, podcastien kuuntelija voi itse valita kuuntelemansa ohjelmat oman mielenkiintonsa perusteella ja kuunnella niitä koska haluaa, ilmaiseksi (ainakin vielä toistaiseksi) ja – mikä parasta – missä haluaa. Esimerkiksi eilen latasin Shuffle-soittimeeni podcast-pioneeri Adam Curryn Daily Source Code -lähetyksen uusimman 40-minuuttisen jakson ja kuuntelin sen kävellessäni hakemaan lasta päivähoidosta.

iTunesin osuus koko touhussa on automaatio. Kun on valinnut tarjolla olevista tuhansista (pääosin englanninkielisistä) podcasteista ne, joita haluaa kuunnella säännöllisesti, ohjelma lataa lähetysten uudet osat tietokoneelle automaattisesti. Koneelta ne on puolestaan helppo siirtää digisoittimeen.

Käytännössä digisoitin muuttuu näin tilausradioksi ilman, että siihen tarvitsee hankkia mitään lisäosia.

Suomessa varteenotettavia podcasteja on toistaiseksi vähän. Jos Macintosh-tietokoneet ja Applen ympärillä kuohuva maailma kiinnostaa, kannattaa tutustua turkulaisen Ville Säävuoren Omenatarhablogin podcastiin.

Auringossa aiemmin: Pitkä siirtymäaika Intel-Maciin (9.6.2005), iPodit leviävät (28.5.2005), Totuus Halo 2:sta (9.5.2005), Tylyä mutta niin kaunista (6.5.2005) ja Tiikeri etuajassa (22.4.2005).

IN THIS ENTRY podcasts turn my digital music player into radio-on-demand.

Ei kommentteja: