torstaina, kesäkuuta 09, 2005

Pitkä siirtymäaika Intel-Maciin

Tapahtunut tähän mennessä: tietokonevalmistaja Apple ilmoitti maanantaina, että se alkaa jatkossa käyttää Macintosh-tietokoneissaan Intelin valmistamia keskusprosessoreita nykyisten IBM:n ja Freescalen (entisen Motorolan) tekemien PowerPC-prosessorien sijaan. Intelhän on tuttu siruvalmistaja pc-koneiden puolelta.

Ensimmäiset Intelin prosessoreilla varustetut Macit pitäisi olla kaupoissa vuoden 2006 kesällä, ja viimeistään vuoden 2007 lopussa Intelin siru on kaikkien uusien Mac-koneiden sisällä.

Nyt kaikki sitten ihmettelevät, mitä ihmeen järkeä on tuoda uudet Intel-Macit kauppoihin vasta vuoden päästä, eikä mahdollisimman pian eli nyt. Maanantaina Mac-ohjelmoijille pitämässään puheessa Applen pääjohtaja Steve Jobs nimittäin vakuutti, että Mac-koneiden sielu, Mac OS X -käyttöjärjestelmä, on jo pääosin käännetty Intelin Pentium-prosessoreille ja ettei olemassaolevien ohjelmienkaan uudelleenkoodaamiseen pitäisi mennä hirveästi vaivaa.

Käytännössä siirtymävaihe tulee varmasti nakertamaan nykyisten Mac-koneiden myyntiä: kuka haluaisi enää sijoittaa hirveästi rahaa PowerPC-pohjaisiin tietokoneisiin, jos niiden valmistus on loppumassa ja muutaman vuoden päästä kaikki ohjelmat koodataan ensisijaisesti Intel-pohjaisille Maceille?

(Jobs tosin painotti ohjelmoijille, että 1) tästä lähtien kaikki uudet ohjelmat kannattaa koodata binaarimuotoisiksi, jolloin saman ohjelman pitäisi toimia sekä vanhoissa että uusissa koneissa ja että 2) uusien koneiden mukana tulevan Rosetta-ohjelmiston vuoksi PowerPC-Maceille ohjelmoitujen ohjelmien pitäisi toimia hyvin myös Intel-Maceissa.)

Hyväntahtoisesti voisi ajatella, että Apple haluaa antaa Mac-ohjelmoijille reilusti aikaa koodata ohjelmansa Intel-yhteensopiviksi, mutta tuskin Apple silti pelkästä hyväntahtoisuudesta on valmis uhraamaan melkoista siivua seuraavan 12 kuukauden myynnistään. Yleensähän Apple on ollut hyvin salamyhkäinen tulevaisuudensuunnitelmiensa suhteen, eikä sillä ole ollut tapana kertoa tulevista tuotteistaan liian aikaisin.

Näen vuoden siirtymäaikaan vain kaksi syytä:

  1. Sellaista Intelin prosessoria, jonka Apple uusiin Macintosh-koneisiinsa haluaa, ei vielä ole olemassa (ainakaan sopivaan hintaan), mutta sellainen on vuoden sisällä tulossa.
  2. Apple haluaa kehittää Intelin prosessorien rinnalle sellaista tekniikkaa, jonka vaatimia osia ei vielä ole saatavilla (ainakaan sopivaan hintaan).

Tätä teoriaa tukevat ainakin amerikkalaisen MacWorld-lehden keräämät huhutiedot, joiden mukaan Apple kyttää Inteliltä koneisiinsa Pentium M -prosessorista sellaista mallia, joka ei vielä ole massatuotannossa.

Auringossa aiemmin: iPodit leviävät (28.5.2005), Totuus Halo 2:sta (9.5.2005), Tylyä mutta niin kaunista (6.5.2005), Tiikeri etuajassa (22.4.2005) ja Opiskelijoiden riemuksi (11.12.2004).

IN THIS ENTRY I want my Intel equipped Mac now, not next summer.

Ei kommentteja: