tiistaina, heinäkuuta 05, 2005

Mitä jäi sanomatta?

Oikeassakin elämässä tarvitsisi joskus videonauhurien rewind-nappulaa, erityisesti silloin, kun tulee sanoneeksi jotain tyhmää tai ei saa sanottua oikein mitään toisen esittämään kitkerään kommenttiin.

Viimeksi baarissa ollessani seurueemme kylkeen liimautui viereisestä pöydästä iltaa yksin viettämässä ollut kolmekymppinen mies, joka avasi keskustelun arvaamalla oikein, mitä työpaikkaa edustimme (kyseessä olivat työpaikkamme kesäisen illanvieton jatkot). Jo se, että joku tuntematon tuppautuu baarissa seuraan, on jo sinänsä epämukavaa, mutta vielä kiusallisempaa on, kun tämä osoittaa ainakin puoliksi tietävänsä sinut, eikä ymmärrä lähteä pois. Sen jälkeen hänelle ei oikein voi olla edes tyly, koska silloin saisi itse tylyn maineen.

Rasittavinta kuitenkin oli, kun tämä seuraan tuppautunut vilkaisi muutaman kerran parikymmenhenkistä seuruettamme ja alkoi arvostella joukkoamme tyyliin "ovatko he tosiaankin töissä teillä?" ja "he eivät kyllä näytä tarpeeksi kypsiltä ihmisiltä ollakseen töissä teillä", mistä kommentit etenivät minulle suoraan osoitettuun kysymykseen "ymmärtävätkö he tarpeeksi elämästä ja maailmasta ollakseen töissä teillä?".

Jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitänyt tuossa vaiheessa suuttua ja sanoa, ettei tällä miehellä ole mitään oikeutta arvostella kollegoitani pelkän ulkonäön ja olemuksen perusteella (kun kaiken lisäksi seurueemme alkoi olla jo suhteellisen hyvässä humalassa ja silmät lurpallaan – kello oli tuolloin jo muutaman tunnin yli puolenyön).

Sen sijaan sain suustani ulos vain jotain sekavaa puolustelua tyyliin "no, suurin osa heistä on kesäksi palkattuja sijaisia, enkä oikeastaan tunne vielä heidän kykyjään" – eli oikeastaan pahinta, mitä saatoin sanoa, koska sanomalla niin myönsin miehen olevan ainakin osittain oikeassa, vaikka en ollut ollenkaan sitä mieltä.

Muistutus itselle: hankalissa keskustelutilanteissa toiselle pitää sanoa vastaan, jos siihen on aihetta, eikä koko ajan pidä miettiä vain sitä, mitä toinen haluaisi kuulla.

IN THIS ENTRY I wish that I could sometimes rewind my life and say things I didn't say in the first place.

Ei kommentteja: