tiistaina, syyskuuta 27, 2005

Lisää liukuportaita turkulaisille

Helsingin keskustassa on paljon liukuportaita. Niin paljon, että pääkaupungin valistuneesta väestä on vuosikymmenten varrella varttunut niiden taitavia käyttäjiä. Olivat kyseessä metron jyrkät jättiliukuportaat tai tavaratalon perusliukuportaat, helsinkiläiset niihin astuessaan ryhmittyvät nätisti oikeaan laitaan, tarkoituksenaan tietenkin antaa tietä heille, jotka vasemmalta kaartaen ohittavat uneliaamman kansan kiireisissä askareissaan.

Mutta mitä tekevät turkulaiset? Liukuportaat nähdessään he astuvat niihin vailla ajatusta, kuka keskelle portaita, kuka enemmän tai vähemmän sivulle, mutta lähes kaikki jollain lailla hajamielisesti ja hajallaan, ettei kellään ole ilman anteeksipyytelyä tai kohteliaita kehotuksia asiaa portaiden yläpäähän ennen heitä.

Ajatteleeko turkulainen, ettei häntä saa ohittaa? Haluaako hän määrätä lajitovereidensakin etenemistahdin, etteivät valintatalon kolmannen kerroksen tarjouksessa olevat ilmapatjat vain päätyisi ennen häntä sille omituiselle hattupäiselle herralle, joka liukuportaisiin astuessaan vilkuili tuskastuneena olan takaa sopivaa rakoa, josta nousta edelle?

Vai olisiko kyseessä vain harjoituksen puute? Turun isät ja äidit, hankkikaa tekin kotiinne liukuportaat, jotta jälkeläisenne oppivat ennen täysi-ikäisyyttä niiden kohteliaan käytön säännöt. Tehkäämme työtä yhteisen tulevaisuuden eteen, jossa liukuportaissa olisi aina vapaa kaista kanssamatkustajiaan ripeämmille kulkijoille.

Auringossa aiemmin: Tietoa ilmassa (20.3.2005), Lopetetaanpa pelleily (23.12.2004), Muista aina liikenteessä (17.8.2004).

IN THIS ENTRY the people of Turku don't know how to use escalators properly.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai mää vai?
t. turkulainen rullaportaiden käyttäjä
(tiedät-kyllä-kkuka :) )

auringossa kirjoitti...

Hyvä turkulainen rullaportaiden käyttäjä,

Pitäisiköhän ryhtyä vaatimaan liikennemerkkien lisäämistä rullaportaiden sisääntulopäähän: esimerkiksi "ryhmitytään oikeaan laitaan" tai "vasemmanpuoleinen liikenne"? Kaikkihan pitävät käyttöohjeista.

t. tiedän-kyllä-kuka