torstaina, syyskuuta 08, 2005

Neljä syytä, miksi Apple korvaa iPod minin iPod nanolla

Apple julkisti keskiviikkona paitsi kauan uumoillun Motorola-yhteistyön hedelmän, Rokr-puhelimen, myös kokonaan uuden mallin iPod-digisoittimiin: iPod nanon.

Pienikokoinen, kovalevyn sijaan flash-muistilla varustettu iPod nano osuu kooltaan ja hinnaltaan täysikokoisen iPodin ja iPod Shufflen väliin, iPod minin entiselle paikalle. Samalla Apple päätti lopettaa iPod minin valmistamisen.

Tähän asti iPod mini on ilmeisesti ollut koko iPod-malliston suosituimpia laitteita, ellei suosituin, minkä vuoksi sen lakkauttamisella ei maalaisjärjellä ajatellen näytä olevan mitään järkeä.

Monelle saattaa tulla myös yllätyksenä, että suurin piirtein samalla hinnalla (209 euroa Applen omassa verkkokaupassa), jolla ennen sai 4 gigatavua musiikkia vetävän iPod minin, saa nyt vain 2 gigatavua sisältävän iPod nanon. Samoin 4 gigan iPod nanosta joutuu nyt maksamaan yhtä paljon (269 euroa) kuin ennen 6 gigan iPod ministä.

Applen järkeily saattaa kuitenkin mennä suurin piirtein näin:
  1. iPod nano perustuu flash-muistiin, kun taas iPod minissä musiikki tallennetaan kovalevylle. Kunhan flash-muistien markkinat laajenevat, Apple pystyy todennäköisesti pitämään niillä varustettujen iPodien voittomarginaalit suurempina kuin kovalevypohjaisten soittimien, vaikka soittimien myyntihinnat myöhemmin hieman laskisivatkin.
  2. Siitäkin huolimatta, että iPod nanojen tilavuus on entisiä iPod minejä pienempi, todennäköisesti iPod nanojen merkittävästi pienempi koko ja värinäyttö vetoavat asiakkaisiin. Kun kyse on kaikkialle mukana kannettavista laitteista, pienempi on aina parempi.
  3. Toisaalta iPod nanojen hinnoittelu saanee ainakin osan asiakkaista menemään kauppaan iPod nanon perässä, mutta tulevan kuitenkin kotiin täysikokoisen iPodin kanssa. Yhtälö on aika herkullinen: 2 gigatavun kokoinen iPod nano maksaa esimerkiksi Applen verkkokaupassa 209 euroa, mutta pistämällä hintaan reilun satasen lisää saa jo täysikokoisen iPodin ja musiikilleen kymmenen kertaa enemmän tilaa. Parempaa katetta 110 eurolle saa jo hakemalla hakea.
  4. Myymällä 2 gigan iPod nanoa samalla hinnalla kuin ennen 4 gigan iPod miniä Applen ei edes tarvitse murehtia kaupoissa parhaillaan olevista iPod mini -varastoista. Vanhat iPod minit myydään käsistä ilman, että edes niiden hintaa täytyy laskea, sillä kukapa ei haluaisi 4 gigaa kahden hinnalla (paitsi ne, jotka haluavat iPod nanon vehkeen pienen koon vuoksi).
Veikkaanpa, että iPod Shufflen isoveljeltä näyttävät 2 gigan iPod nanot myydään pikavauhtia käsistä – tai ainakin sitä mukaan, kun Apple saa niitä pakattua. Sen sijaan neljän gigan mallille ottajia luulisi olevan vähemmän: jos jollakulla on laittaa 269 euroa digisoittimeen, hänellä todennäköisesti on taskussaan myös ylimääräiset 50 euroa, millä saakin jo 20 gigan täysikokoisen iPodin.

Elleivät pieni koko ja iPod nanon uutuusarvo sitten paina yhtälössä enemmän.

Auringossa aiemmin: Pienellä painettu präntti (6.7.2005), Digisoittimesta tilausradio (30.6.2005), Pitkä siirtymäaika Intel-Maciin (9.6.2005), iPodit leviävät (28.5.2005), Totuus Halo 2:sta (9.5.2005).

IN THIS ENTRY with the release of iPod nano, Apple shows it's business sense once again.

Ei kommentteja: