maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Ken on heistä kaikkein kaunein

Nyt tulee valitusta, pahoittelen jo etukäteen.

Kun suunnittelette blogienne ulkoasua, älkää tehkö merkintöjen lukemisesta tarpeettoman hankalaa, jos voitte siihen mitenkään itse vaikuttaa. Hyväkin teksti jää lukematta, jos sen esillesaamiseksi pitää nähdä kohtuuttomasti vaivaa (mikä netin ylitsevyöryvässä blogitarjonnassa tarkoittaa muun muassa liiallista linkkien klikkailua).

Esimerkki 1: SchizoBlogin arkistonäkymässä ei enää voi lukea yhdellä silmäyksellä kaikkia kuukauden aikana kirjoitettuja merkintöjä, ainoastaan niiden alkulauseet. Lukemista varten jokaista merkintää on klikattava erikseen, mikä tarkoittaa, että vanhat tekstit jäävät pääsääntöisesti lukematta.

Esimerkki 2: Osa Tuhat sanaa -blogin merkinnöistä näkyy pääsivulla kokonaan, mutta joissakin pidemmissä merkinnöissä (esim. 6.1.2006 julkaistussa merkinnässä "Markkinointi etsii uutta suuntaa podcasteissa") perässä on viesti "lue loputkin". Muutaman kerran on käynyt, että linkistä klikkaamalla ei silti ole tullut eteen enempää tekstiä, vaan "loput" on tarkoittanut vain muutamaa päänäkymässä alkujaan piiloon jäänyttä ylimääräistä tyhjää riviä. Se turhauttaa. Onneksi näin ei sentään käy usein.

Osittain piilotettua merkintää voi silti käyttää luovastikin, mitä esimerkiksi Ykstoista harrastaa. Esimerkki 3: Silloin, kun merkinnästä on tulossa liian pitkä, yksityiskohdat jätetään merkinnän omalle sivulle. Tällaiset harkitut piilottamiset ovat aivan ok. (Vierittäkää vaikkapa Ykstoistan päänäkymää 2.2.2006 päivätyn Jumalat ja vihaajat -merkinnän kohdalle. Linkki merkinnän omalle sivulle on niiden kolmen pisteen alla.)

Ulkoasukritiikistä huolimatta pidän silti edelleen sekä SchizoBlogin että Tuhat sanaa -blogin merkintöjen sisällöstä. Kiitokset niiden teksteistä.

Päivitys 8.2.2006: Hui, asiat korjaantuivat melkein silmänräpäyksessä. SchizoBlogissa kuukausimerkinnät ovat jälleen helppolukuisia ja Tuhat sanaa -blogissakin mainitsemani asia otetaan jatkossa huomioon. Suuret kiitokset.

Auringossa aiemmin: Uusi ilme (1.1.2006), Roskaa, sanoi hän (31.8.2005), Etusivu uusiks (valmiilla ideoilla) (4.4.2005), Kohti yksinkertaisempaa (3.4.2005), Säätö jatkuu (27.12.2004).

IN THIS ENTRY some layouts are harder to read than others.

2 kommenttia:

Marimba kirjoitti...

Tuo merkinnän osittainen piilotus on mukava LJ-ominaisuus.

Toisaalta LJ:n arkistossa harmittaa tuo esimerkki ykkösesi, kuukauden merkintöjen hankala luettavuus.

Pitäis ostaa softa ja systeemit, mutta en viitsi. Ja kostoksi en luovu LJ:stä, olihan kaiken tämän alkamiselle syy siinä, että blogijournaalinöyhtähärpäkkeen sai pystyyn nopeasti, helposti ja ilmaiseksi.

Toisaalta, säätäminen on html-elämän suola...

auringossa kirjoitti...

Säännöllinen blogin säätäminen on kuin tekisi remonttia tai siivoaisi kodin, sillä erotuksella, että blogin säätämiseen kuluu vähemmän henkisiä voimavaroja.

Totta puhuakseni en noita harmituksenaiheita listatessani edes muistanut, ettei LiveJournalinkaan kuukausinäkymä näytä merkintöjen tekstejä. Tästä sen huomaa: siihen, mitä ei voi muuttaa, tottuu, mutta jos jossain muussa yhteydessä on tottunut parempaan, pettyy, kun asiantila muuttuu huonommaksi, vaikka muualla samaan palveluun olisi aivan tyytyväinen.

Kaikki on niin suhteellista.