perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Ymmärrys kietoutuu kokemukseen

Siitä, mitä ei osaa tai tiedä, ei voi riemuita.

Mutta tieto ei yksin riitä. Täytyy olla kokemusta, omakohtaista tuntumaa, ennen kuin asiat ymmärtää teorian pintatason läpi, fraasien tai markkinointilauseiden sumentamatta harkintakykyä tai kriittisyyttä.

Se, mitä seuraavaksi kerron, kuulostaa banaalilta aloitukseeni nähden, mutta juuri tämä oli arkisen oivallukseni taustalla: nettiä selatessa olin aiemmin painanut linkkiä, joka vahingossa avasi käyttämäni musiikin soitto-ohjelman, iTunesin. Se johti siihen, että parhaillaan kuuntelen musiikkia, jonka joku toinen on ripannut cd-levyiltä omalle kannettavalle koneelleen.

Olen tiennyt aiemminkin, että iTunesia voi käyttää omassa tietokoneessa olevien kappaleiden jakamiseen streaminä muille verkon yli, mutta nyt, istuessani yliopistolla ja ollessani tietokoneellani yhteydessä langattomaan wlan-verkkoon, tajusin sen käytännössä. iTunesin vasempaan reunaan oli kaikessa hiljaisuudessa ilmestynyt uusi soittolistamerkintä – Jaettu musiikki – jota painamalla taivas aukeni: sen takaa ohjelmani musiikkikirjastoon ilmestyi 6591 uutta kappaletta. Jonkun toisen ihmisen kaikki tietokoneella olevat jaetut biisit olivat ilmestyneet omalle koneelleni.

Tajutonta. Tietenkään en voi kopioida niitä suoraan omaan kannettavaani iTunesiin rakennettujen rajoitusten vuoksi, mutta voin selata listaa, soittaa sieltä (kuulokkeisiini, kirjastossa kun ollaan) kappaleita ja järjestellä näkymää mieleisekseni. 6591 kappaletta tarkoittaa, että jos tämä tuntematon etäkone pysyy yhteydessä samaan verkkoon, voisin kuunnella musiikkia hänen koneeltaan yhtäjaksoisesti 20 päivän, 16 tunnin ja reilun 36 minuutin ajan.

Parhaillaan kuulokkeista soi First Time I Ever Saw Your Face Johnny Cashin laulamana. Äsken tuli Cashin renderöinti Stingin säveltämästä Hung My Headista ja sitä ennen Bridge Over Troubled Water. Jos haluaisin, voisin valita kuunneltavaksi myös Pink Floydia, Dire Straitsia, Kitaroa, Metallicaa tai Pet Shop Boysia – tai kymmeniä muita bändejä, joista minulla ei ole ennen ollut hajuakaan.

Mikä parasta, kenenkään tekijänoikeuksiakaan ei rikota, koska musiikki tulee omalle koneelleni streaminä, eikä varsinaisina tiedostoina, enkä siis saa niitä talteen myöhempää kuuntelua varten. (Vaikka minulla on kyllä sellainen olo, että joku varmasti on keksinyt keinon kaapata kappaleet siitäkin huolimatta.)

Opettavaisinta kaikessa on juuri se, että olen tiennyt tämän kaiken olevan mahdollista, enkä siltikään ole tajunnut, mitä se oikeasti merkitsee. Uusia musiikkielämyksiä, jotka joku toinen on suodattanut ja suositellut.

Auringossa aiemmin: iTunesin soittolistavinkki (8.1.2006), Kotipolttoisten valkeat selät (28.9.2005), Nokiallakin mahdollisuus iTunes-puhelimeen (8.9.2005), Konsertti takapihalla (8.9.2005), Pienellä painettu präntti (6.7.2005).

IN THIS ENTRY I accidentally trip into the shared music feature in iTunes jukebox software and it feels great.

Ei kommentteja: