tiistaina, elokuuta 15, 2006

Temppu ja kuinka se tehdään

Taikurit tekevät taikatemppuja, mutta se ei ole koko totuus. Hyvä taikuri ei tee pelkkää temppua, vaan rakentaa sen ympärille kokonaisvaltaisen esityksen.

Monet taikatemppuja ihmettelevät lapset saattavat uskoa, että taikurit osaavat oikeasti taikoa. Aikuiset tietävät, että kyse on tarkkaan harjoitellusta esityksestä, joka vain näyttää taikuudelta. Hyvän taikurin tunnistaa kuitenkin siitä, ettei tempuksi tiedetty temppu näytä siltä: sen kuuluu näyttää taikuudelta, eikä katsojalle saa jäädä minkäänlaista aavistusta siitä, miten taikuri teki temppunsa.

Katsokaa vaikka Montrealin Just for Laughs -festivaalilla nähtyä Ursula Martinezia: hänen Hanky Panky -esityksensä koostuu yhdestä ainoasta, hyvin vanhasta ja todennäköisesti myös hyvin yksinkertaisesta silmänkääntötempusta – punaisen liinan hävittämisestä nyrkin sisään ja sen esiin taikomisesta. Mutta tapa, jolla hän tempun tekee, ylevöittää sen taikuudeksi: Martinez tarttuu vanhoihin taikureihin liitettyihin ennakkoluuloihin, joihin kuuluu uskomus vaatteissa piilevistä salakätköistä, ja murskaa ne tekemällä saman tempun uudestaan ja uudestaan, kunnes hänellä ei ole jäljellä punaiselle liinalle mitään mahdollista salaista kätköä.

Tämä jos mikä on taikuutta. (Varoitus: Vaikka Martinezin esitys on tyylikäs, se sisältää paljasta pintaa. Jotkut saattavat närkästyä.)

[via: Digg.com]

IN THIS ENTRY a good magic act is more than just a trick.

Ei kommentteja: