sunnuntaina, joulukuuta 03, 2006

Perfektionismi ja laiskuus

"Perfektionismi on opettajalle traumatisoiva luonteenpiirre", kirjoittaa Marimba Ykstoista-blogissa. On se muillekin. Perfektionismi on siitä erikoinen piirre, että se sisältävää paradoksaalisesti laiskuuden lähteen: kun kaikki asiat haluaa saada tip top, niissä asioissa, joissa se ei ole mahdollista, tulee suuri kiusaus jättää hommat roikkumaan, koska silloin ei tarvitse elää sen kanssa, ettei kaikkea saisikaan tip top. Laiskuudesta ja asioiden tekemättä jättämisestä tulee silloin turvallinen tunne.

Paras lääke puolestaan tähän on jonkinlainen itsestä riippumaton, ulkopuolelta tuleva pakko: jos se asia ei ylihuomiseen klo 14 mennessä ole valmis, siitä joutuu kärsimään. Silloin on helppo antaa itselleen lupa tehdä vähän huonompaakin jälkeä. Usein sitä paitsi jälkikäteen huomaa, että se huonompikin jälki on ihan hyvää, kun homman sai sopivasti alulle.

IN THIS ENTRY perfectionism and laziness go hand in hand.

2 kommenttia:

piua kirjoitti...

Ah! I SO agree. Mistäs tuon kaiken olet tajunnut vai onko jossain luennolla näistä puhuttu?

Onkohan perfektionismiiin lääkettä? Minä tarttisin sitä aika pahasti...

auringossa kirjoitti...

Näitä on tullut pohdittua, kun on ihmetellyt omaa käyttäytymistä eri tilanteissa. Olisikin kyllä aika hienoa, jos jossain yliopistolla voisi opiskella tällaisia asioita. Tyyliin "Perfektionismin alkeet" ja "Perfektionismin harjoituskurssi: kuinka järjestää kirjahylly, kirjoittaa kurssiessee ja hoitaa ihmissuhteet ja olla senkin jälkeen vielä jokseenkin järjissään".

Jos kuulet hyvästä lääkkeestä, niin hommaa minullekin...